Mellnagyobbítás Debrecen

Implantátum-tájékoztatót

A mellek nagyobbítása ma elsősorban szilikon implantátumok beültetésével lehetséges. Jelen írással szeretnék az implantátum kiválasztásában segíteni és azt tudatosítani,hogy mit vállal a páciens egy ilyen műtéttel.

Milyen alakút és hová?
A műtét előtt a következőket kell eldönteni: kerek vagy anatómiás (csepp alakú) legyen az implantátum és hova kerüljön: a mirigy alá vagy mélyebbre a nagy mellizom alá. Ha sovány a páciens és kicsi a melle akkor érdemes az izom alá tenni,mert különben később látszódhat a felső széle(2). Esetleg egy anatómiás implantátumot lehet az izom fölé tenni ilyenkor,mert ennek a felső széle vékony(3): ez az implantátum a mell álló helyzetben való elhelyezkedését utánozza.Tehát,ha sovány a hölgy és pl.kerek implantátumot akar,akkor ezt be kell tenni az izom alá (1)(pontosabban részlegesen az izom alá: mert az izom csak felül borítja majd az implantátumot.) Ennek a következők a hátrányai: jobban fáj a műtét után. Mivel a nagy mellizom tapadását belül és alul ilyenkor leválasztjuk gyengül az izom funkciója. Később ez részben kompenzálódik a mélyebben levő és rövidebb kis mellizom megerősödésével. Például mellúszásnál észrevehetően gyengébb lesz a páciens karja.
Ha a páciens nem sovány és van egy kis mellállománya,akkor be lehet rakni egy nem túl magas kerek implantátumot a mirigy alá is(4), vagyis fölösleges a nagyobb „rombolással” járó műtétet választani.

A méret kiválasztása

Ez egyrészt megközelíthető az implantátum fajtája felől: ha ez magas kerek, akkor egy adott mellátmérőhöz tartozik egy bizonyos térfogatú implatátum. Egy hasonló méretű implantátumot rá lehet tenni a mellkasra vagy egy vékony anyagú melltartóba be lehet tenni és így megnézegetni. Meg lehet ezt tenni egy nylonzacskóba bekötözött adott térfogatú vízzel is. Túl nagyot nem szabad választani,mert annak nagy lesz a súlya, a bőre később megnyúlik.

Ez örökre jó lesz?

Nem tudjuk biztosan, de valószínüleg az implantátum anyaga is öregszik. Egy 10-15 évig biztos, hogy jó lesz, ha nem következik be valamilyen szövődmény.

Ha felvarrás is kell
Ha nem nagyfokú a megereszkedés, akkor a bimbóudvar körüli un.körkörös felvarrást lehet alkalmazni a mellnagyobbítással egyidejűleg.(5)

Szövődmények

Ezek lehetnek az érzéstelenítés és a műtét általános szövődményei: pl. bevérzés, sebfertőzés,(ezek miatt az implantátum kilökődhet), túlérzékenység valamelyik gyógyszerre. Az implantátum tokjának a befertőződése jelentkezhet később is, kevéssé viharos formában. Néha ilyenkor ki kell venni az implantátumot 2-3 hónapra,hogy ez meggyógyuljon. Speciális késői szövődmény a tokzsugorodás (előfordulása 3-6%): ilyenkor a mell megkeményedik, gömbölyűvé válik. A súlyosabb formái műtétet igényelnek: a tok behasítását általában az implantátum cseréjével. Az implantátum tokjának feloldódása, gélszivárgás ritka,de előfordul: nem mindig okoz tüneteket.

Nem kívánatos kísérőjelenségek
Ha az implantátum feletti lágyrészborítás vékony,akkor az tapinthatóvá és láthatóvá válhat. Mozgáskor a mell alakváltozásait követi az implantátum, ez válhat láthatóvá. Az izom alá tett protézisek feszítéskor kicsit mozognak. Főként a mirigy mögé tett implantátumokon lehet hullámozódás pl.előrehajláskor.

Elégedettség

A mellnagyobbítás a „hálás” műtéttek közé tartozik,mert a célt többnyire elérjük,a mellek nagyobbak, szebbek lesznek,a páciensek ettől általában boldogabbak, elégedettek lesznek. Nem szabad viszont az elérendő boldogságot a minél nagyobb implantátummal behelyettesíteni. A szélsőségesen nagy implantátumok,mint időzített bombák ketyegnek a páciensek mellkasa előtt: magyarul azokkal biztos,hogy probléma lesz előbb-utóbb.

 

Kis mell magas, kerek impl izom alá

 

 

Kis mell magas anat izom alá

 

 

Kis mell anat impl mirigy alá


 

Közepes mell laza bőrrel magas kerek impl mirigy alá

 

 

Kicsit megereszkedett mell kerek impl izom alá
körkörös mellfelvarrással

 

 

Kis mell laza bőr anat impl izom alá

 

 

Közepes mell anat impl mirigy alá