Alsó-szemhéjplasztika


Az alsó szemhéj lehet táskás vagy a bőre ráncos. Az első azért van, mert a szemüregi zsír előboltosítja a gyenge sövényt ill. izmot. Ez gyakran napszaki ingadozást mutat, ami nem műtéttel kezelendő. A klasszikus alsószemhéj-plasztikánál a bőrből kivesznek egy vékony csíkot és az előboltosuló szemüregi zsírból is kivesznek. Mind a kettővel lehet probléma. Az elsőnél az esetlegesen gyenge alsó szemhéjszél lehúzása ill.kihúzása (ectropium) lehet a probléma, ez a szem száradásához vezethet és nem is szép. A zsír túlzott kivételénél vagy évek múlva egy beesett jellegű szemet eredményezhet, ami szintén nem szép.

Újabb módszer a táskás szem alsó lefűződésének a megszüntetése, a sövény átvágása és a zsír kiterítése (Hamra után). Szintén a „táska” éles határának az eltüntetéséhez saját zsírt is lehet az átmenethez beadni, ami nagyon kedveltté kezd válni. Még több módszer is van, de ezekből is látszik, hogy ez egy komplex probléma és nem mindig van jó megoldás.

Felső-szemhéjplasztika


A szemhéjplasztikák közül a gyakrabban végzett a felsőszemhéj-plasztika: a megynyúlt, lógó szemhéjbőrből kimetszünk egy babérlevél alakú darabot úgy, hogy kellően feszes legyen ,de a szem laza lehunyva tartását tegye lehetővé. Sokszor izomcsíkot is kiveszünk, hogy hangsúlyosabbá tegyük az áthajlási redőt. Ha belső rekeszben kicsit előboltosul a zsír, abból is kiveszünk. A sebet nagyon vékony fonallal, tovafutó varrattal zárjuk. Kb.1 hétig duzzadtak a szemek, lehet véraláfutás is. Vékony sebragasztót is felteszünk kb. 3 napra.

A műtét után hűtőzselével vagy fagyasztott zöldborsóval kell hűteni a szemhéjat, nagy fényben napszemüveg viselése ajánlott. Akinek elég távol van a szeme a csontos szemüreg felső szélétől annak szép áthajlási redő alakítható ki, ez a tekintetet fiatalossá teszi.