Dr.Péter Zoltán
Echo Plasztikai Sebészet

Mellnagyobbítás implantátum beültetésével

Felvilágosítás és beleegyező nyilatkozat a páciensek részére


    A női emlő fejletlensége, sorvadtsága,alaki hibái, aszimmetriája jól korrigálható implantátum beültetésével. Mint minden sebészeti beavatkozásnak, ennek is lehetnek kockázatai (általános kockázatok): gyulladás, utóvérzés, trombózis (azaz vérrögösödés), a műtéti érzéstelenítéssel összefüggő szövődmények, gyógyszer-túlérzékenység miatt kialakuló anafilaxiás sokk stb. 

    A MŰTÉTTEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK:
    Implantátumok: a szilikon héj un. kohézív szilikon géllel van töltve. Az anatómiás formájú implantátumokat általában kohezívebb, tömörebb géllel töltik,mint az un.kerek (gömbcikkely alakú) implantátumokat. A burok lehet sima, mikrotexturált és texturált (érdesített) felszínű ill.poliuretán hab borítású.
    A műtét: általános érzéstelenítésben (altatásban) történik. Az implantátumot lehet a nagy mellizom elé (a mirigy alá) vagy a nagy mellizom mögé behelyezni. A bőrmetszést leggyakrabban a mell alatti redőben ejtjük (kb.5,5 cm).
    A műtét utáni teendők: A műtétre magával hozott sportmelltartót feladjuk már a műtét után. Ezt 5 hétig kell hordani,ebből 2 hétig éjjel-nappal. A varratokat kb.12 nap után szedjük ki. 

    SPECIÁLIS SZÖVŐDMÉNYEK ÉS NEM KÍVÁNATOS HATÁSOK:
    Mivel itt egy idegen anyagot ültetünk be, így ennek az elváltozása, vagy az ezt körülvevő befogadó szövetek változása miatt valamikor az élet során ez egy újabb beavatkozást tehet szükségessé.
   -Tokzsugorodás vagy kapszuláris kontraktúra: az implantátumot a szervezet egy kötőszövetes tokkal veszi körül, mintegy elhatárolja magát tőle. A tokok többsége lágy és hajlékony, de időnként megvastagodhat és zsugorodhat (kb.5%). Hasonlóképpen a bőrmetszés utáni heg is lehet vaskos, tömött tapintatú. A tokzsugorodás miatt a mell megkeményedik, gömbölyűvé válik és néha feszülő fájdalmat is okozhat. A súlyosabb esetekben műtétre is szükség lehet,amikor a tokot behasítva az implantátumot újra szétterítjük. Ilyenkor általában cseréljük is az implantátumot. A kapszuláris kontraktúra kialakulhat néhány hónapon belül ,de évek múlva is.
    -Fertőzés: Legtöbbször nem sokkal a műtét után alakul ki. Jelei a duzzanat, fájdalom, hőemelkedés. Kisebb fertőzés ill.gyulladás antibiotikus kezelésre elmúlhat. Ha a fertőzés gennyes gyulladássá alakul,akkor a mell csak az implantátum kivétele után tud meggyógyulni. Az implantátum a szöveti gyulladás alábbhagyása után (3-6 hónap) visszahelyezhető (egy másik implantátum).
    -Vér és savógyülem: Kevés vér ill.savó mindig kerül az implantátum üregébe. Ez felszívódik vagy a drain kivezeti. Ha nagyobb a vérgyülem, ez kiürülhet pl. a varratvonalon keresztül.
    -Kilyukadás, gélszivárgás: Az implantátum-burok fala megszakadhat, ilyenkor a szilikon-gél kikerül az implantátum körüli tokba. Ez tünet nélkül ott is maradhat,de sokszor okoz valamilyen szöveti irritációt,fájdalmat,vagy a nyirokutakon elvezetődhet a legközelebbi - a hónaljban levő - nyirokcsomókba.
    -Egyéb: folyadékgyülem, bőrelhalás, aszimmetria, a mellbimbó érzékenységének átmeneti vagy tartós megváltozása, az implantátum elmozdulása, hullámosodás, ráncok,redők, tapintható ill.látható implantátum-szél.
    Keloidos hegképsződés a bőrmetszés helyén.
    Kutatás a nem ismert veszélyek vonatkozásában: voltak esetek,amik felkeltették a gyanút,hogy a szilikonimplantátum autoimmun-betegséget vagy emlőrákot okozhat. Az ez után nagyszámú páciensen végzett követéses vizsgálatok nem tudtak kimutatni ilyen hatást,tehát jelen tudásunk szerint az implantátum nem okoz ilyen betegségeket. Az orvoslásban használt mesterséges anyagok véleményezésével foglalkozó európai bizottság ezt írásban is kiadta ill.megerősítette (EQUAM-nyilatkozat).


    A páciens neve:

    Aláírása:                                                           Tanú 1:

    Dátum:                                                             Cím: